Friday, December 23, 2011

Penyesalan Sewaktu Bulan Ramadhan Bagi Bakal Usahawan dan Peniaga


[Berikut adalah salah satu daripada banyak email berguna yang kami hantarkan kepada mereka yang melanggan mailing list kami. Sila isikan nama dan alamat email anda diruangan sebelah kanan untuk terus menerima update dari kami mengenai tips-tips terkini, video-video tips perniagaan, ebook dan update mengenai kuliah-kuliah perniagaan yang kami adakan secara PERCUMA]
Dalam siri email untuk beberapa hari dari sekarang, saya akan hantarkan anda rahsia dan tips menarik mengenai perkara berikut:
- Peluang bersempena bulan Ramadhan bagi usahawan
- 4 Langkah-langkah mudah mengimport barang untuk jualan
Ramadhan
- Mempelajari Teknik Menjual yang Efektif
- Membina Kedai Online sempena Ramadhan
Hanya tinggal lagi 5 bulan saja lagi untuk kita kembali berpuasa sempena bulan berkat, bulan Ramadhan. Pada bulan rahmat ini, ia juga membawa serta membuka jutaan peluang.
Namun ada di antara kita yang setiap kali menjelang ramadhan, akan menyesal. Sesalan kita adalah kerana kita tidak memulakan perniagaan beberapa bulan lebih awal. Kita tentu pernah melihat bagaimana seorang peniaga gerai di bazar Ramadhan membuat ribuan Ringgit sehari pada bulan yang mulia ini.
Dari pengalaman saya yang pernah berniaga di Masjid India, saya tahu gerai-gerai di situ membuat jualan pada bulan puasa sekurang-kurangnya RM 300,000 selama sebulan dengan separuh daripadanya adalah keuntungan mereka. Satu bulan pendapatan RM 150,000!!!
(Saya juga mengenali ramai daripada mereka kerana mereka akan bekas pelajar saya dari Kursus Borong China dan pernah mengikuti Rombongan kami ke China untuk belajar memborong)
Pendapatan yang mereka perolehi ini adalah lebih banyak daripada gaji SETAHUN seorang senior eksekutif di bank atau jurutera di syarikat Jerman. Walaupun mereka ini hanya perlu bekerja selama sebulan sahaja.
Tidakkah waktu berharga anda lebih baik diluangkan bersama isteri, anak-anak dan rakan-rakan berbanding menghabiskan masa di tempat kerja dengan gaji yang sedikit.
Namun rezeki seperti ini tidak datang melayang begitu saja, terdapat usaha yang perlu mereka ambil sebelum dari itu.
Selain penjualan di gerai ramadhan, penjualan online juga akan meningkat berlipat kali ganda menjelang puasa. Inilah juga peluang anda untuk membina tapak yang kukuh untuk perniagaan anda.
Saya mengenali beberapa orang peniaga di Lot.my yang memulakan kedai online beberapa bulan sebelum bulan puasa dan menggunakan peluang permintaan yang tinggi pada bulan puasa untuk mendapatkan pelanggan yang ramai. Kini mereka ini tidak lagi risau, kerana
pelanggan yang dibina pada bulan Ramadhan itu terus membeli sepanjang tahun.
Memang benar Ramadhan ini adalah bulan yang lebih baik daripada seribu bulan.
Bulan rezeki dan membina asas bagi usahawan.
Di sini kita dapat lihat dengan jelas, Ramadhan adalah memang bulan Rahmat, terutamanya bagi peniaga dan bakal peniaga seperti anda.
Jika anda seseorang yang baru hendak memulakan perniagaan dengan modal yang kecil. Sekarang ini (5 bulan sebelum bulan puasa) adalah waktu paling KRITIKAL dan TEPAT bagi anda memulakan perniagaan.
Untuk ini anda perlu bertindak. Jika anda sekadar membaca email ini tanpa bertindak, anda tidak akan ke mana.
Pernah sekali saya melihat seorang rakan saya seorang bapa kepada 5 orang anak menangis mengenangkan tidak mampu untuk membeli anaknya pakaian yang dimahukan. Tangisan seorang bapa yang menyesal kerana tidak mampu mengembirakan anak. Saya juga bersedih dengan keadaan ini.
Namun di dalam lubuk hati saya, saya juga tahu rakan saya ini seorang yang pemalas dan tidak mahu bertindak. Apa yang kita boleh harapkan daripada orang yang tidak mahu bertindak. Mereka ini akan meneruskan hidup mereka dalam penyesalan. Sedangkan rakan saya ini boleh mengubah keadaan kewangannya dengan mudah jika dia berfikir 5 bulan lebih awal sebelum bulan puasa.
Bak kata pepatah, sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.
Selepas selesai hari raya, mereka ini akan teruskan meletakkan azam untuk memulakan perniagaan pada bulan puasa tahun hadapan. Namun pada tahun hadapan mereka ini akan menyesal lagi. Akhirnya putaran ini akan berterusan untuk bertahun atau berpuluh tahun lamanya sehingga mereka ini merasakan diri sudah tua untuk berniaga.
Bagaimana untuk bertindak? Anda mungkin perlu memikirkan langkah yang paling sesuai untuk anda ambil tindakan sekarang supaya sikap malas kita tidak membawa kesedihan kepada anak-anak kita.
Sudah tentu dengan usaha lebih kita ini, kita dapat menghantar anak ke sekolah yang lebih baik, memakai pakaian yang lebih cantik, menyediakan asas yang kukuh untuk mereka membangun dalam hidup mereka nanti. Apa lagi kita mahu selain masa depan anak
yang cerah ? Itulah cita-cita setiap ibubapa di dunia.
Nantikan email saya mengenai apa yang perlu anda lakukan seterusnya selepas ini, apa yang akan didedahkan ini bakal mengubah hidup anak anda selamanya bermula daripada Ramadhan ini. Insya-Allah.
Moga Ramadhan kali ini akan menjadi bulan yang baik bagi anda yang bercita-cita menjadi seorang usahawan. Anda boleh bermula secara sampingan sebelum mula berniaga sepenuh masa.
Kami akan cuba membantu anda untuk keluar daripada masalah ini.
Terima kasih dan dengan tulus ikhlas.

No comments:

Post a Comment